Hydina - všeobecné rady pre chov

23.10.2014 09:27

V dnešnej dobe je opäť populárne mať pri dome svoj vlastný chov hospodárskych zvierat. Ľudia sivedia zrátať, že chov domáceho zvieraťa sa vyplatí ďaleko viac ako kúpa mäsa, vajec, či iných produktov hospodárskych zvierat. Naviac, kvalita domácich produktov je ďaleko vyššia a hlavne kontrolovateľnejšia ako tých komerčných. Dnes vám teda prinášame niekoľko dobrých rád, ako správne chovať hydinu.

Všeobecné rady 

·         Priestor budúceho chovu je potrebné pred naskladnením hydiny vydezinfikovať.
Môžete použiť práškový chloramín, tekuté savo, vápno alebo iný dezinfekčný prostriedok dostupný v drogérii alebo veterinárnej lekárni. (Lastanox, KMnO4 -podľa návodu na obaloch). Najlepšie je prostriedkom vystriekať celý odchovný priestor, alebo ho pridať do farby, ak budete aj bieliť steny a podlahy. Vyumývať v roztoku treba aj napájačky a kŕmidlá.

·         Do odchovného priestoru pripraviť podstieľku - dostatočne hrubú, aby zvieratá neprechladli od nožičiek. Môžete použiť slamu, seno, piliny, hobliny, v kritickom prípade kartónový papier. Podstieľka musí byť suchá, aby nezačala plesnieť!!! Podstieľka by mala dosahovať hrúbku min 15 cm.

·         Mládkam vo veku 12-týždňov nie je nutné dohrievať chovný priestor ak majú dostatočne hrubú podstielku a teplota v odchovni neklesne pod 8 st. Celzia. Telesnú teplotu si vedia regulovať sami. Ak máte predsa obavu, je vhodné použiť jednoduchú infražiarovku, ktorú bežne zakúpite v elektre. (1 ks postačí pre 25-30 zvierat. Zakrútite ju do bežnej objímky hoci aj na bežnej nočnej lampe a infražiarovka bude vyžarovať teplo). Mladé 6 týždňové nosničky by mali mať zaistenú teplotu min. 15 st. Celzia.
Dospelá hydina znesie minimálnu teplotu 8 st. Celzia, ale optimálne by teplota mala byť v rozmedzí cca. 12-23 st.

·         Pred naskladnením pripravte hydine napájanie a kŕmenie. Ideálna je mierne teplá voda, do ktorej pridáme antistresový vit. C, zakúpený vo veterinárnej lekárni, aby sa po prevoze rýchlejšie adaptovali na nové prostredie. (Môžete pridať aj glukopur - glukózový cukor - okamžitý zdroj energie po napití prvej vody po prevoze - zakúpite v lekárni).

·         Aby hydina mala dostatočný priestor a nezačala sa ozobávať, treba dbať na to, aby na 1 m2 odchovne pripadalo maximálne množstvo zvierat podľa normy ustajnenia na 1 m2. Pri domácch podmienkach zvyčajne dimenzujeme priestor na dospelé kusy zvierat. U nosníc a brojlerov je najvyššia hustota 5 ks/m2, u moriek, kačiek a husí 3 ks. Samozrejme tu platí, že ak si môžeme dovoliť poskytnúť hydine viac priestoru, o to lepšie.

·         Mladú hydinu vypúšťame do výbehov, až keď vonkajšia teplota dosahuje 16-18 stupňov Celzia. Ináč v odchovni pravidelne vetráme.

·         Aby nosničky nastúpili do znášky včas, je vhodné na obdobie adaptácie na nové podmienky zaistiť originál krmivo pre nosničky v znáške. Toto je možné nahradiť rôznymi premixami, alebo komplexmi vitamínov, ktoré primiešavame k bežnému krmivu. Ostatnej hydine originálne kŕmne zmesi zabezpečia rýchlu adaptáciu na nové prostredie a očakávané prírastky na váhe.

Kŕmenie

Ak nepoužívate originálne kŕmne zmesi, tu je niekoľko tipov a rád skúsených chovateľov. Ak máme k dispozícii domáce jadrové krmivá, odporúčajú sa nasledovné pomery jednotlivých zložiek šrotov, ku ktorým pridávame samozrejme minerálové prípravky:

Nosnice:
Ovsený : pšeničný : kukuričný : strukovinový .....1:3:1:2
Pri večernom kŕmení pridávame od 9-10 týždňov 20-30 g pšenice v zrne / 1 ks
Do tejto zmesi sa primiešava minerálny premix pre nosnice.
Nosniciam nepodávame v kŕmnej zmesi jačmeň - pôsobí na znášku DEPRESÍVNE - znižuje znášku.
Najvhodnejším doplnkom kŕmenia sú tzv. vlhké "miešaniny", ktoré podávame ráno.
T.z. do zmesi šrotov primiešavame rôzne prílohy - podľa ročného obdobia alebo domáce jedálenské zvyšky.
Sú to postrúhané okopaniny - zemiaky, repa, tekvica, kaleráby, prerastené uhorky, a iné, posekané zelené krmivo - lucerna, žihľava , púpava, rebríček, šalát a iné. V zime sušené zelené krmivo -mleté, šrotované,sekané. Vzniknutú miešaninu môžeme aj obárať horúcou vodou, ale len tak, aby sme dosiahli DROBIVÚ konzistenciu, pretože mazľavá by sa lepila hydine na zobáky!

Brojlery:
Do 3 týždňov:
Kukurica : pšenica : jačmeň : hrach alebo sója v pomere......40%:30%:20%:10%
Po 3 týždňoch ....... 30%:40%:20%:10%
Do vlhkých miešanín môžeme pridávať tvaroch, kyslé mlieko.
Do tejto zmesi sa primiešava minerálny premix pre brojlery.

Morky:
Kukurica : pšenica : ovsený a strukovinový šrot : extrahovaný sójový šrot............. 35% : 30% : 15% : 20%
Podiel zelených krmív po 9 týždni veku môže činiť až 50 %. Ideálne je ak zvieratá získavajú zelené krmivá prirodzeným pastovným spôsobom vo výbehu.
Vhodné je dokrmovanie tvarohom , sadnutým kyslým mliekom. Sladké mlieko môžeme podávať ja vo forme tekutiny na pitie - v osobitnej nádobe.

Kačky a husokačky- barbárie alebo mulardy:
Kukurica : jačmeň : ovos : kŕmny hrach alebo sója .......... 2:1:1:1
Pre ich intenzívny rast predkladáme krmivo až 6-krát denne!

Husi:
Pšeničný : jačmenný : ovsený : sójový .................... 3 : 2 : 1 : 1
Po 8-9 týždni môžeme nahradiť zmes šrotov pre vodnú hydinu zmesou celých zrnín. 
Husi dokážu prijať pastvou 1,5 - 2 kg zeleného krmiva denne. Odporúča sa prirodzená pastva.
Pre kačky aj husi postupne od 5 - 6 týždňa veku zvyšujeme podiel zelených krmív až k pomeru 2:1. Podiel zelených krmív môžeme zvýšiť až na 3-násobok hmotnosti dennej dávky kŕmnej zmesi.
Vlhké miešanice predkladáme 4 - krát denne. Zmes celých zrnín predkladáme najmä na večerné kŕmenie.

Pre všetky druhy hydiny treba zaistiť prístup ku kamienkom, riečnemu piesku, štrku alebo predkladajte kremičitý "grit" so zrnitosťou 2 mm, neskôr aj 4 -6 mm.

Na dezinfekciu vody môžeme použiť manganistan draselný v koncentrácii mierne ružového roztoku. (Zakúpite v lekárni).

Popolisko: prirodzený inštinkt hrabavej hydiny "popoliť" sa vieme zabezpečiť prístupom do popoliska.
Pripravíme si priestor 1m x 1,2m (na 10 ks hydiny).
Priestor vyhĺbime do hĺbky 25 cm, a ohradíme latkami do výšky 15 cm nad úrovňou terénu. Vyplníme jemným pieskom do ktorého primiešame drevný popol. Je vhodné priestor chrániť strieškou, aby bol použiteľný aj v čase dažďa.
Hydina sa popolením zbavuje vonkajších parazitov, ale popolenie využíva aj keď parazity nemá.

Špecifiká

ŠPECIFIKÁ ODCHOVU MORIEK
8-9 týždeň - najháklivejšie - rastú im "nosy".
Preventívne môžeme podávať metrozol alebo entizol 5 dní
Plastín- ružový prášok - doplňovanie bielkovín
Manganistan draselný - dezinfekcia vody a zdravý vývin
Modrá skalica - prísun vápnika
AD vitamín - rast a pevnosť kostí
E+Selén - odolnosť voči chorobám
Ihneď ako zbadáte riedky trus treba zavolať vaterinára. Acylpyrín ani popaprikovaná slanina nepomáha!

Pozor na infarkt alebo prehltnutie včely
Vykrivovanie behákov - nedostatok vápnika alebo príliš intenzívny rast a "nohy ich nevládzu nosiť".

ŠPECIFIKÁ ODCHOVU KAČÍC
Do vody len po 3 prežitom týždni!

ŠPECIFIKÁ ODCHOVU HUSÍ

Od 4. týždňa - pastva. Do vody len po 4 prežitom týždni!