Domáci chov husí - základné rady

23.10.2014 09:42

Hus domáca dokáže využiť trávnatú pastvu, dokonca sa vypasie aj na zbytkoch obilia na strniskách. Na rozdiel od hrabavej hydiny, hus potrebuje mať zabezpečený voľný prístup k vode. Ak nemáte nablízku potok či rybník, nezaobídete sa bez vybetónovania malého koryta, kde sa vaše husi budú môcť v čistej vode vykúpať.

Odchov húsat

V ideálnom prípade sa o húsatá postará vodiaca hus. Ak ste si ale húsatá niekde zakúpili a musíte sa o ne postarať sami, držte sa nasledovných pravidiel:

1. Jednodňovým húsatám musíte zabezpečiť teplotu prostredia okolo 30 °C, čo najlepšie zabezpečíte ohrevom infra žiarovkou.

2. Teplotu môžete postupne znižovať, trojtýždňové húsatá už znesú aj 18 °C a môžu si pomaličky privykať na pobyt vonku – nesmú však prechladnúť.

3. Ako krmivo im našrotujte obilný šrot s trochou kukurice, primiešajte do neho varené zemiaky a nadrobno sekané uvarené vajíčko. Po pár dňoch začnite do šrotovej miešanice pridávať na malé kúsky sekanú mladú žihľavu. Podiel žihľavy môžete postupne zvyšovať.

4. Na zabezpečenie dostatku vitamínov a minerálov spestrujte húsatám stravu aj tvarohom a minerálnymi prípravkami.

5. Asi týždňové húsatká už potrebujú aj grit na trávenie. Ideálnym gritom je riečny piesok, neskôr jemný štrk do nejakej misky.

6. Húsatá po celú dobu potrebujú mať k dispozícii čistú vodu na pitie (pozor, aby sa voda nezohrievala od žiarovky). Poskytnite im ju v napájačke ktorá im neumožní zmáčať sa.

7. Asi od 6 týždňov môžu húsatá dostávať popri šrotovej miešanici aj celé zrno, dominantná by však mala byť mladá pastva a šrot, prípadne otruby ako súčasť vlhkej miešanice.

8. Pri dobrej opatere húsatá rýchlo rastú. Vo veku 30 dní by už podľa plemena mohla mladá húska vážiť aj vyše 1 kg, a trojmesačná mladá hus mohla mať vyše 3,5 kg aj pri nenútenom, pastevnom odchove.

9. Kŕmením odrastených húsat kvalitnými miešanicami a výdatnou pašou ľahko vychováte husi o hmotnosti cca 4 kg už vo veku okolo 3 – 4 mesiacov.

10. Nútený výkrm pomocou lievika či tzv. strojčeka je barbarstvom, bez ohľadu na to, ako je prezentovaný konečnému spotrebiteľovi. Cieľom takéhoto dokrmu je bezohľadne podporiť intenzívny rast husacej pečene a sadla.

Ustajnenie husí

Husín sa bežne stavia z dreva, prípadne sa vymuruje z tehál. Dlážka býva hlinená, tehlová alebo betónová. Na 1 m2 môžete počítať s dvoma husami alebo s 8 húsatami. Výška stavby by mala dosahovať 2 m, dostatočnú svetlosť a vzdušnosť zabezpečí okno (v lete otvorené a potiahnuté pletivom) orientované na juh. Ak plánujete plemenný chov husí, umiestnite počas obdobia znášky k stene husína hniezda o rozmeroch cca 50 x 50 x 60 cm. Na zimu sa husín musí zatepliť, a studená betónová dlážka prekryť napríklad drevenými doskami (bez triesok).

Bazénik pre husi

Vybetónovaná vodná nádrž pre husi by mala mať hĺbku aspoň 0,5 m, šírku 1 m a dĺžku cez 1 m. Vždy, keď husi vodu znečistia, musíte nádrž vyčistiť – najlepšie vymiesť vodu metlou, vystriekať hadicou a naplniť čistou vodou. Tomu už pri betónovaní prispôsobte jednu stranu nádrže, aby bola dlhá a šikmá s vhodným sklonom.